Orta Asya'da tansiyonu yükselten görüşme
Pakistan ve Tacikistanlı yetkililerin Özbekistan'ın uygulanmasına karşı çıktığı elektrik projesi CASA-1000 için bir ara geldiği bildirildi

Dünya Bülteni/ Haber Merkezi
Pakistan ve Tacikistan’ın Duşanbe’de Özbekistan’ın uygulanmasına şiddetle karşı çıktığı CASA-1000 projesini görüştüğü bildirildi.
“Orta Asya-Güney Asya Elektrik Transferi” adı verilen ve 2016 yılından itibaren uygulanmaya başlayacak bu proje Tacikistan ve Kırgızistan’da üretilen elektriğin Afganistan ve Pakistan'a ulaştırılmasını öngörüyor.
Resmi haberlere göre, 11 Ocak tarihinde Duşanbe'ye iki günlük ziyaret için gelen Pakistan Su Kaynakları ve Enerji Bakanı Hoca Muhammed Asıf, CASA-1000 projesi konusunda müzakerelerde bulunacak.
Toplam maliyeti 1 milyar dolar olan bu proje Dünya Bankası, Avustralya Uluslararası Gelişme Ajansı, İslam Kalkınma Bankası, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı, ABD Dışişleri Bakanlığı, İngiltere Uluslararası İşbirliği Bakanlığı tarafından finanse edilecek.
2015 yılında Pakistan ve Tacikistan 2016 yılında CASA-1000 projesinin uygulanmaya başlaması hakkında anlaşmışlardı. 25 Kasım 2015’te Türkiye’de yapılan toplantıda bazı Merkez ve Güney Asya ülkeleri enerji bakanları CASA-1000 projesi için son sözleşmeyi imzalamışlardı. Buna göre Tacikistan ve Kırgızistan; Pakistan ve Afganistan’a 2018 yılında itibaren senede 1300 megavat elektrik satmaya başlayacak.
Özbekistan CASA-1000 projesinin bölge ülkeleri ekonomisi ve ekolojisi için felaket olacağını gerekçe göstererek uygulanmasına karşı çıkıyor. Özbek uzmanlara göre, Kırgızistan ve Tacikistan'ın ek enerji kaynakları mevcut değil ve bu iki ülke CASA-1000 projesinde öngörülen yükümlülüklerini yerine getiremeyecek.
Özbek yetkililer bu görüşlerinden yola çıkarak CASA-1000 projesinin uygulanması için Tacikistan'da Rogun, Kırgızistan ise Kambarata 1 barajı ve hidroelektrik santrallerinin inşasının gerekli olacağını, bunun da bölge su temini ve ekolojisi için felaket olacağını savunuyor.
Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov su sorunu ve bu projelerden dolayı Orta Asya ülkeleri arasında savaş bile yaşanacağı konusunda uyarıda bulunmuştu.
Son olarak da bağımsızlıktan sonra tansiyonun hiç düşmediği Özbek-Tacik ilişkilerinde yumuşama yaşandığı ve iki komşu ülke dışişleri yetkililerinin Duşanbe’de bir araya geldikleri haber verilmişti.