Türkmenistan en sıkı medya sansürüyle ilk 3'e girdi
Eritre, Kuzey Kore ve Türkmenistan sert medya sansürü uygulayan ülkeler listesinde ilk 3'e yerleşirken onları Suudi Arabistan, Çin, Vietnam, İran, Ekvator Ginesi, Belarus ve Küba takip etti.

En sert medya sansürü uygulayan ülkeler belli oldu.
Uluslararası örgüt 'Gazetecileri Koruma Komitesi' yayınladığı en çok medya sansürü uygulayan ülkeleri şöyle sıraladı:
Eritre, Kuzey Kore ve Türkmenistan ilk 3'e yerleşirken onları Suudi Arabistan, Çin, Vietnam, İran, Ekvator Ginesi, Belarus ve Küba takip etti.
Raporda, “Bu 10 ülke, bağımsız medyayı yasaklayarak veya ciddi şekilde kısıtlayarak ve gazetecileri hapis, dijital ve fiziksel gözetleme ve diğer taciz biçimleriyle susturarak korkutucu şekilde uluslararası standardı ihlal ediyor. ”denildi.
Uluslararası organizasyona göre, Eritre, Kuzey Kore ve Türkmenistan’da, medya hükümetin ağzını oluşturuyor ve yalnızca ülke dışındaki medya farklı bir bakış açısını ifade edebiliyor. Yabancı bir gazetecinin ülkeye girmesine izin verilse bile, yaptığı haberler yakından takip ediliyor.
Basın özgürlüğü derecelendirmesi, hapis, baskıcı yasalar, gazetecilerin gözetimi ve İnternet ve sosyal ağlara erişim üzerindeki kısıtlamalar temelinde derlendi. Ayrıca, yabancı medyanın engellenmesi, gazetecilerin yetkililerce gözetimi ve diğer kriterler dikkate alındı.
Kaynak: ca-news