Abbas Tantavi ile Kahire'de görüştü
Filistin Devlet Başkanı Abbas, Mısır Yüksek Askeri Konseyi Başkanı Tantavi ile Kahire'de bir araya geldi.

Dünya Bülteni / Haber Merkezi
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Mısır Yüksek Askeri Konseyi Başkanı Mareşal Muhammed Tantavi ile Kahire'de bir araya geldi.
Filistin resmi haber ajansı WAFA'nin haberine göre, Abbas ve Tantavi, Filistin'le ilgili gelişmeleri ve Filistinliler arasındaki uzlaşma konularını değerlendirdiler.
Görüşmeyle ilgili bilgi veren Abbas'ın heyetinde yer alan isimlerden, FKÖ İcra Komitesi üyesi Saib Erekat, gündemdeki en önemli konunun, Mısır'ın sponsorluğundaki Filistinler arası uzlaşma olduğunu belirtirken, gelişmelerin hızlı olmasını umduklarını kaydetti; böylece bir an önce uzlaşmayı daha da ileri götürecek, seçimlerin yapılmasına ve Gazze'nin mümkün olduğu en kısa sürede yeniden imarını sağlayacak bir hükümetin kurulmasının da sağlanabileceğini belirtti.
Erekat, ABD Başkanı Barack Obama ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun son konuşmalarına da atıfta bulunarak, İsrail'in uluslararası toplumun, bir Filistin devletinin kurulması yolundaki iradesine meydan okumaya devam ettiğini ifade etti.
Erekat ayrıca, İsrail hükümetinin dünkü Bakanlar Kurulu toplantısında, Kudüs'le ilgili yaklaşık 100 milyon dolarlık yeni bir kalkınma planının onaylanmasını da eleştirerek, Kudüs'ün Yahudileştirilmesini hedeflediğini söylediği bu planın, "Filistinliler için İsrail'de bir partner olmadığını" gösterdiğini vurguladı.
AMAÇ, BM'YE TAM ÜYELİK
Erekat, Eylül ayında BM'de 1967 yılı sınırlarına dayalı bağımsız Filistin devletinin tam üyeliğine destek verilmesi için dünya ülkeleriyle görüşmelerinin de devam ettiğini kaydetti.
Filistin Devlet Başkanı Abbas'ın Mısır'dan sonra İtalya'ya geçip, burada Fas Kralı ile de bir araya geleceğini belirten Erekat, Ortadoğu Dörtlüsü ve başta daimi üyeleri olmak üzere, BM'ye üye ülkelerle de yoğun temaslar içinde olduklarını ve Filistin konusunda desteklerini almaya çalıştıklarını ifade etti.
Bazılarının, Eylül ayında Filistin devletinin tek taraflı olarak ilan edileceğini söylediğini belirten Erekat, bunun doğru bir ifade olmadığını; çünkü bağımsız Filistin devletinin ilanının zaten 1988 yılında yapılmış olduğunu vurguladı.
Erekat, "Bir devleti tanımak için BM'ye gitmeye gerek yoktur. Bir devleti tanımak, her ülkenin kendi kararıyla yapacağı bir iştir. Son olarak Şili, Paraguay, Brezilya, Arjantin, Paraguay ve diğerleri, Filistin devletini zaten tanıdılar. Bizim BM'ye gitmemizin nedeni, 1967 sınırları üzerinden, başkenti Doğu Kudüs olan bir devlet olarak tam üyeliğe kabul edilmemiz amacına yöneliktir" diye konuştu.
Erekat, Abbas'ın Asya, Afrika, Avrupa, kuzey ve güney Amerika kıtalarında yer alan ülkelerden daha fazla destek sağlanması için ayrı ayrı komiteler oluşturduğunu da dile getirdi.
"TALEBİMİZİ EN GEÇ TEMMUZ AYI ORTASINDA SUNARIZ
BM Genel Kurulu'nun 15 Eylül'de toplanacağını; BM'nin yasa ve kuralları doğrultusunda, önce BM Genel Sekreterine bir talepte bulunacaklarını belirten Erekat, bu talebin önce BM'nin komitesinde tartışılarak karara bağlanması ve o karar doğrultusunda da Genel Sekreter'in konuyu BM Genel Kurulu'na taşıması gerektiğini hatırlattı.
BM Komitesi'nin genel kuruldan 35 gün önce toplanmasının gerekli olması nedeniyle, komite toplantısının 10 Ağustos'ta yapılacağını bildiren Erekat, "Bu nedenle bizim Filistin için talebimizi en geç Temmuz ayı ortasında sunmamız gerekiyor" dedi.