ABD IŞİD'in en büyük müşterisini açıkladı
ABD Malieye Bakanlığı yetkilisi, IŞİD'en en büyük petrol müşterisinin Esad rejimi olduğunu, petrolün çeşitli yollardan Türkiye'ye de giriş yapabildiğini savundu

Dünya Bülteni / Haber Merkezi
Petrolünü kime sattığı konusunda büyük tartışmalara neden olan IŞİD'in en büyük müşterisinin Suriye yönetimi olduğu bir kez daha ABD tarafından teyit edildi. Örgüt petrolünün bazen çeşitli yollarla Türkiye'ye de giriş yaptığı belirtildi.
ABD Maliye Bakanlığı Terörizm ve Finansal İstihbarat Sorumlusu Müsteşar Vekili Adam Szubin, Londra’da yaptığı konuşmada “IŞİD, petrolün büyük kısmını Esad rejimine satıyor. Petrol Türkiye’ye de girmenin yollarını buluyor,” dedi.
Londra’daki Chatham House düşünce kuruluşunun toplantısında konuşan Adam Szubin, IŞİD’in toplam mali gelirlerinin bir milyar dolara ulaştığını tahmin ettiklerini ifade etti.
Szubin, “IŞİD, petrolün büyük kısmını Esad rejimine satıyor. Petrol Türkiye’ye de girmenin yollarını buluyor,” dedi.
IŞİD’in aylık petrol satışlarından ortalama 40 milyon dolar elde ettiğine dikkat çeken Szubin, örgütün cihatçı militanlarının Irak ve Suriye’deki bankalardan 500 milyon dolarla bir milyar dolar arasında para yağmaladığını düşündüklerini kaydetti.
Adam Szubin, IŞİD’in karaborsa petrol satışlarından yarım milyar dolar toplam kazanç elde ettiğini tahmin ettiklerini de ifade etti.