Arap dünyasında Katar'ın yükselişi
Batı kamuoyu Arap dünyasında Katar'ın yükselişine dikkat çekiyor

Dünya Bülteni / Haber Merkezi
Libya’daki uçuşa yasak bölgenin güvenliğini sağlayan Katar’a ait savaş uçaklarından biri daha üssüne geri dönüyor. Katar, NATO operasyonuna katılmasa da, bu, ülkenin Kaddafi karşıtı bir tavır takındığının açık bir işareti.
Euronews'in haberine göre, 29 Mart’ta Katar, Libya’daki Milli Geçiş Konseyi’ni ilk tanıyan Arap ülkesi olmaktan da çekinmedi. Toplantıda Dışişleri Bakanı ülkesinin izleyeceği politikayı açıkca ortaya koydu:
‘‘Kaddafi ve onu destekleyenlerden akan kanı durdurmalarını ve ülkeyi bir an önce terk etmelerini istiyoruz. Bence sorunu hızlıca çözebilecek tek çare bu.’‘
Petrol ve doğalgaz zengini Emirlik bölgedeki nüfuzunu artırma çabalarını da bu açıklamayla teyit etmiş oldu.
Sınırsız mali kaynağa sahip ülkenin krizlerde arabuluculuk rolünü üstlenmesiyse bölge ülkeleri tarafından olumlu karşılanıyor. Emir Hamid Bin Halife El-Thani Arap dünyasında yaşanan devrimde taraf tutmaktan çekinmiyor.
Emir, Arap dünyasının nabzını ise haber kanalı El Cezire ile tutuyor. 1996’da kurulan kanal, devlet tarafından finanse ediliyor. Katar’ın prestijini artıran El Cezire, Arap dünyasında yaşanan devrimin tüm dünya tarafından takip edilmesinde de çok önemli bir rol oynadı.
Katar aynı prestij savaşını sporda da verdi. Aralık 2010’da Emirlik, herkesi şaşırtarak 2022’de düzenlenecek Dünya Futbol Şampiyonası’na ev sahipliği yapma hakkını kazandı.
Çoğunluğunu yabancıların oluşturduğu yaklaşık 2 milyon nüfuslu ülke, böylece ağabeyi Suudi Arabistan’ın da gölgesinden biraz olsun sıyrıldı.
Bahreyn’deki olaylardaysa Suudi Arabistan Kralı Abdullah, beklenilen rolü tam anlamıyla oynayamadı.
Riyad, Sünni yönetime karşı başlayan Şii isyanını bölgenin istikrarını korumak adına sadece bastırmakla yetindi.