Araplar Hollywood filmlerine mesafeli
Hollywood filmelrini izleyen Arap ülkeleri vatandaşlarının yüzde 71'i bu filmlerin ahlaki açıdan zararlı olduğunu düşünüyor

Dünya Bülteni/ Haber Merkezi
Katar, Mısır, Suudi Arabistan, Tunus, Lübnan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin vatandaşlarının tamamına yakını Hollywood benzeri filmleri gayri ahlaki buluyor. Bu ülkelerin vatandaşlarının ezici çoğunluğu, yabancı kültüre karşı kendi kültürünü yaşatma yanlısı.
Katar Northwestern Üniversitesi ve Doha Film Enstitüsü tarafından 6 bin kişiyle Ortadoğu'da film izleme alışkanlığı üzerine bir araştırma yapıldı. Araştırmaya göre katılımcıların yüzde 45'i Hollywood filmlerini izliyor ancak yüzde 34'ü ise bu filmleri "ahlaka zararlı" olarak görüyor.
Katılımcıların sadece yüzde 15'i Amerikan filmlerini "ahlaka yararlı" görürken, yüzde 71 ise tam tersini düşünüyor. Aynı oranlar Arap filmleri için de geçerli.
YÜZDE 80'İ ARAP FİLMLERİNİ SEVİYOR
Katılımcıların yüzde 54'ü filmlerin kendi kültürleri hakkında önemli bir bilgi kaynağı olduğunu söylüyor. Kahir ekseriyet (yüzde 80) Arap filmlerini sevdiklerini ifade ederken katılımcıların yarısı Amerikan ve Avrupa filmlerini izlemeyi seviyor.
Suudi Arabistan (yüzde 74) ve Mısır'daki (yüzde 71) katılımcıların büyük bir çoğunluğu sansüre destek veriyor. Tunus sansür noktasında en az destek veren ülke olmasına rağmen yine de katılımcıların yarısı sansürü destekliyor.
YEREL KÜLTÜRÜ KORUMA EĞİLİMİ
Northwestern Üniversitesi dekanı Everette E. Denis "Çelişkili gibi görünen bu sonuçlar aslında çelişkili değil. Ancak sonuçlar Arap halkının küreselleşmeye karşı hala direndiğini ve yerel kültürlerini korumaya çalıştığını yansıtıyor." ifadelerini kulandı.
Mart ayında Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn'de gişe rekorları kıran bir Hollywood filmi olan Nuh filmi "Hz.Nuh'un resmedilmesi" gerekçesiyle yasaklandı.
Araştırmaya göre Katarlı katılımcıların yüzde 72'si ve BAE'li katılımcıların yüzde 68'i şiddet içerikli filmlerin yasaklanmasını destekliyor.