Bahreyn 'ulusal diyaloğu'nda derin çatlak
Bahreyn'de el Wifak Partisi 'ulusal diyalog' görüşmelerinden çekildiklerini açıkladı

Dünya Bülteni / Haber Merkezi
Bahreyn'in en güçlü muhalefet partilerinden el Wifak, yönetim ile gerçekleştirilen 'ulusal diyalog' görüşmelerinden çekildiklerini açıkladı.
Bahreyn yönetimi, muhalefete çağrı yaparak 'ulusal diyalog' süreci başlatmıştı. Ülkenin en büyük mehalefet partilerinden olan el Wifak yetkilileri bu görüşmelerden çekildiklerini açıkladı.
Bahreyn kralı geçtiğimiz hafta muhalefet ile görüşme kararı almış ve görüşmelere siyaset, ekonomi ve insan hakları alanında uzman yaklaşık 60 kişi katılmıştı.
El Wifak Partisi lideri Halil el Marzuk, yaptığı açıklamada, 'biz ekonomik ve sosyal alanda yapılan görüşmeleri boykot ederek katılmayacağız, ancak siyasi kuruluşlar ve sivil toplum örgütleri ile görüşmelere devam edeceğiz,' diyerek muhalefeti sürdüreceklerini dile getirdi.
Yönetim ile yapılan diyalogun daha geniş kapsamlı olması gerektiğini ifade eden Marzuk; yönetim ile yapılan mevcut diyalogun herhangi bir sorunu çözemeyeceğini sözlerine ekledi.
GÖRÜŞMELER HAFTA BAŞINDA BAŞLAMIŞTI
Bahreyn'de Sünni hükümetle Şii muhalefet arasındaki ulusal diyalog görüşmeleri geçtiğimiz hafta pazartesi günü başladı.
Bahreyn resmi haber ajansı, görüşmeleri ülkeyi demokrasiye taşıyacak önemli bir aşama olarak niteledi. Hükümetle görüşmelere siyasi derneklerin, işçi sendikalarının, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katılıyor.
BM GÖRÜŞMELERDEN MEMNUN
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon görüşmelerin başlamasını memnunlukla karşılarken, Bahreynli yetkililerden uluslararası insan hakları yükümlülüklerine daha fazla uymasını istedi.
Uzmanlar Suudi Arabistan'ın bu ada ülkesinin Sünni yöneticileri üzerinde önemli nüfuza sahip olduğunu belirtiyor. Suudi Arabistan, Şiilere ne kadar ödün verilmesi konusunda Bahreynli yöneticileri etkileyebilecek durumda. Şiiler ülke nüfusunun yüzde 70'ini oluşturuyor.