Hama'da ölenlerin sayısı 22'ye yükseldi
Suriye'nin Hama kentinde muhaliflere yönelik operasyonlarda ölü sayısı 22 oldu, kentte gösteriler ise sürüyor

Dünya Bülteni / Haber Merkezi
Suriye'nin kuzeyindeki Hama kentinde, güvenlik güçlerinin ateşinde ölen sivillerin sayısının en az 22 olduğu bildirildi.
AFP'nin haberine göre, Suriye İnsan Hakları Örgütü Başkanı Ammar Kurabi, yazılı açıklamada bulunarak, en az 22 kişinin öldüğünü, bazısı ağır 80'den fazla da yaralı olduğunu kaydetti.
Yaralıların Hama'daki iki hastaneye yatırıldığını belirten Kurabi, askerlerin bu hastanelerden birine girdiğini de söyledi.
Aynı açıklamada, Hama'da oturanların kitleler halinde yakındaki el Salamya ile başkent Şam'a doğru kaçtığı belirtildi.
HAMA’DA KUŞATMA DARALIYOR
Suriye ordusu, günlerdir yönetimi protesto gösterilerinin yapıldığı Hama çevresindeki kuşatmayı daraltıyor.
Kentin etrafında yeni tankların konuşlandırıldığı haber veriliyor.
Protestocular, güvenlik güçlerinin dün zırhlı araçların kente girişini engellemek isteyen kalabalığın üzerine ateş açması sonucu 14 kişinin öldüğünü söyledi.
Kentte hükümet karşıtı protestocularla askerler arasındaki çatışmaların devam ettiği belirtiliyor.
Cumhurbaşkanı Beşar Esad, güvenlik güçlerinin protestoları bastıramaması üzerine Cumartesi günü Hama valisini görevden almıştı.
Hama, şimdi Mart ayında başlayan ve ülkenin büyük bir bölümüne yayılan ayaklanmanın merkezi konumunda.
Kentte gece gösterileri devam ederken; gösterilerin görüntüleri sosyal paylaşım sitelerine düşmeye devam ediyor. Aşağıda çekilen görüntü Hama kentinde dün akşam gerçekleştirilen gösteriye ait.
1982 yılında, Hafız Esad rejimi, Müslüman Kardeşler hareketinin Hama'daki isyanını bastırmak için binlerce sivili öldürmüştü.
AF ÖRGÜTÜ’NDEN SURİYE’YE KINAMA
Uluslararası Af Örgütü, şehirdeki operasyon sırasında yakalanan 9 kişinin gözaltında öldüğünü belirterek BM'den Suriye'yi Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne havale etmesini istedi.
Açıklamada, "Af Örgütü, Tel Kelak'ta işlenen suçların insanlığa karşı suç olduğunu ve bunların sivil nüfusa karşı sistematik ve yaygın saldırının bir parçası olduğunu düşünmektedir" denildi.
Olayları "yıkıcı güvenlik operasyonu" olarak tanımlayan örgüt, Devlet Başkanı Beşşar Esard'a karşı yapılan büyük ölçüde barışçıl gösterilerde çok sayıda erkeğin keyfi şekilde tutuklandığını, bunlara işkence edildiğini bildirdi.
Af örgütü, 14 Mayıs'ta operasyon başladığında ilk gün en az bir kişinin öldüğünü, bu kişiyi taşıyan ambulansa bile ateş açıldığını, Suriye güçlerinin kaçmaya çalışan ailelerin üzerine de ateş açmaya devam ettiğini belirtti.
Tel Kelak'teki askeri operasyon birkaç günde tamamlanmış ve binlerce kişi Lübnan'a kaçmıştı. Örgütün raporu Lübnan'daki görgü tanıkları ve Suriye'deki insanlarla yapılan telefon görüşmeleri sonucunda hazırlandı.
Örgütün Ortadoğu ve Kuzey Afrika Başkan Yardımcısı Philip Luther, "Bu raporda ortaya konulan suçların çoğu Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin yetki alanına girer ama önce BM Güvenlik Konseyi Suriye'deki durumu mahkeme savcısına havale etmeli" dedi.
Aşağıda yayınlanan video ise yine dün akşam Suriye'nin İdlib bölgesindeki protestolar sırasında kılınan bir akşam namazından.