İran lideri Ruhani, eleştirilere cevap verdi
İran Devlet Televizyonu'nda konuşan Ruhani, sorunların çözümü için acele etmemek gerektiğini belirterek uzlaşma çerçevesinde meseleleri halledeceklerini söyledi

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ülke politikasını uzlaşma ekseninde sürdürdüğünü belirterek sorunların çözümünde bazılarının aceleci davranmasının işlerini zorlaştırdığını söyledi.
Ruhani, İran Devlet Televizyonu’ndan naklen yayınlanan bir programda soruları cevapladı. Göreve geldikten sonra üçüncü kez İran Devlet Televizyonu aracılı ile gündemdeki konular hakkında halkı bilgilendiren Ruhani, iç ve dış politikada cumhurbaşkanı adayı olduktan sonra barış ve uzlaşma ekseninde sürdürdüğünü ifade etti ve halka verdiği sözlere bağlı olduğunun altını çizdi.
Ruhani, ''Hiç bir şeyi unutmadım, Allah’a şükür hafızam çok iyiydi, halen de çok iyi. Ne söz verdiğimi ve ne yapmam gerektiğini de çok iyi biliyorum, bazılarının acelesi bizim işimizi zorlaştırıyor'' şeklinde konuştu.
Ruhani'nin sözlerini Yeşil Hareketi liderlerinin halen ev hapsinde olmaları ile ilişkin eleştirilere bir cevap olarak nitelendiriliyor. Ruhani cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasında, 2009 cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında tutuklananların serbest kalmaları gerektiğini savunmuştu.
Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan kadınlar günü töreni ile ilgili eleştirilere de cevap veren Ruhani, ''İlk defa Cumhurbaşkanlığı, büyükelçilerin eşlerinin kadınlar gününü kutlamak amacı ile davet etti. Bazılarının bu olumlu adımdan rahatsızlık duydukları görünüyor. Halkımızın zaferi hepimizin zaferidir. Hükümeti eleştirenler zaferlere saygı göstersinler'' dedi.
Programın başka bir bölümünde hükümetine karşı başlatılan olumsuz kampanyayı eleştiren Ruhani, ''Birileri çoğunluğun oyunu gözardı etmek ve onu zedelemek isterse, halk meydana inmeli. Hükümet de bu konuda açıklama yapacaktır. Bu süre içerisinde telefon ve SMS aracılığı ile benden yalanlara cevap vermem istendi, ancak daha zamanı gelmemiştir'' diye konuştu.
''Ben Ruhani'' başlığı ile ülkede dağıtılan bir belgesel ülkede tepkilere neden olmuştu. Belgesel yapımcıları, belgeselin, İran cumhurbaşkanının hayatını anlatan tarihi bir yapım olduğunu söylese de, filmi Ruhani'nin siyasi ömrü boyunca İran dini liderinin görüşünün aksine İran İslam Cumhuriyeti düşmanları ile uzlaşma peşinde olduğu bir izlenim bırakıyor. Özellikle İran Gate skandalı ile ilgili bölümde Amerikalı yetkililerin gizlice İran'a gelmelerinde, yine onlar ile görüşmelerde bulunan ismin Ruhani oluşu, o tarihte ABD Başkanı olan Ronald Reagen'in İran'a gönderdiği hediyeler arasında anahtar şeklinde bir pasta da olduğu ve benzer bir anahtarın Ruhani'nin Cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasında da kullanıldığı dikkat çekti.
Ruhani'nin dünkü programında ekonomi ve nükleer görüşmelerden de söz edildi. Ekonomi alanında enerji fiyatlarına ortalama yüzde 50’lik bir zam yapılmasına değinen Ruhani, bunun yazın elektrik ve kışn doğalgaz kesintilerini engellemek amacı ile yapıldığını belirtti. Ruhani ayrıca bu süre içerisinde artan enflasyonu kontrol altına alabildiklerini savundu.
Nükleere konusunda içinde bulunan sürecin yaptırımları kaldırmaya yönelik olduğunu, komşu ve komşu olmayan ülkelerle ilişkilerin gelişme sürecinin devam edeceğini belirten Ruhani, ''İran ile Dünya arasındaki sorunların çözülemeyeceğini düşünenler yanlış düşünüyorlar, sorunlar karmaşık ama çözülebilir'' diye konuştu.
''Milli çıkarlarımızın yabancılar ve süper güçlerin çizmesi altında ezilmesine izin vermeyeceğiz, Dış politika slogan dünyası değil, dünyayla sert bir dille konuşmakla zafere ulaşabileceklerini düşünenler siyasetten anlamıyorlar'' diyen Ruhani, 5+1 ile sürdürülen müzakere konusunda karamsar olmadığını belirtti. Öte yandan ev hapsinde tutulan Yeşil Hareketi Liderlerinden Mir Hüseyin Musavinin hastaneye kaldırıldığı bildiriliyor. Resmi olmayan haberlere göre Musavi'nin kalbinden rahatsızlandığı ifade ediliyor.
Kaynak: Kuzey Haber Ajansı