Lübnan meclisinin görev süresi uzatıldı
Lübnan'da meclisin görev süresinin 20 Haziran 2017'ye kadar uzatılmasıyla ilgili teklif kabul edildi

Dünya Bülteni/ Haber Merkezi
Lübnan meclisinin görev süresini 2'nci kez uzatan ve etkinliğinin 2 yıl 7 aya çıkarılmasını öngören teklif, oylamaya katılan 99 milletvekilinden 95'inin oyuyla kabul edildi.
Meclisin görev süresinin 20 Haziran 2017'ye kadar uzatılmasıyla ilgili teklif, Mişel Avn'ın başkanlığını yaptığı Değişim ve Reform Bloğu ile Eski Lübnan Cumhurbaşkanı Emin Cemayel'in başkanlığındaki Ketayip Partisi'nin boykotuna rağmen, 128 sandalyeli Lübnan meclisinde oylamaya katılan 99 milletvekilinden 95'inin evet oyunu aldı.
Tasarının, görev süresi 25 Mayıs'ta biten 14. dönem cumhurbaşkanının seçilmesi halinde mevcut meclisin görev süresinin kısaltılması şartıyla kabul edildiği bildirildi.
Meclis Başkanı Nebih Berri, oturum öncesi yaptığı konuşmada, meclisin görev süresini uzatmak yerine, yeni cumhurbaşkanının seçimi için oylama yapmayı tercih edeceğini söyledi.
Öte yandan, mevcut meclisi "başarısız" olmakla suçlayan bir grup Lübnanlı, başkent Beyrut'taki Hükümet Sarayı önünde protesto düzenledi.
Milletvekillerinin bir kereliğine seçildiğini ve uzatma kararının anayasaya aykırı olduğunu belirten göstericiler, Hükümet Sarayına domates ve yumurta fırlattı.
Görev süresi Mayıs 2013'te dolan meclis, Suriye'deki iç savaşın ülkede oluşturduğu siyasi istikrarsızlık nedeniyle geçen yıl Haziran'da yapılması gereken seçimleri ertelemiş ve meclisin görev süresini 18 ay uzatmıştı.
Meclis, görev süresi 25 Mayıs'ta biten Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman'ın yerini alacak 14. dönem cumhurbaşkanını seçmek için 14 kez oturum düzenlemiş, toplantı yeter sayısı sağlanamadığı için ülkenin yeni cumhurbaşkanı seçilememişti.
Mecliste Hizbullah ve ortakları ile muhalifleri 14 Mart Hareketi’nin sandalye sayılarının birbirine yakın olması ve özellikle Suriye’deki iç savaştan sonra daha da derinleşen "siyasi kutuplaşma", cumhurbaşkanı seçimini zorlaştırıyor.