Mübarek'in serveti çok yakınında
Mısır'ın eski liderinin mal varlığı Avrupa ve ABD'deki bankalarda değil, Şarm el Şeyh'te olduğu öne sürüldü

Dünya Bülteni/Haber Merkezi
Mısır'ın eski lideri Mübarek ve ailesinin dünyanın çeşitli yerlerindeki bankalarda milyarlarca dolar parası olduğu ifade ediliyor. Ancak Mısır'da görev yapan Batılı diplomatlara göre Mübareklerin asıl zenginliği çok daha yakında.
Mısır'ın eski devlet başkanı Hüsnü Mübarek ve ailesinin çoğunluğu İsviçre bankalarında olmak üzere yurtdışında milyarlarca dolar parası, Manhattan ve Londra'da metrekarelerce gayrı menkulü olduğu iddialarını unutun.
Hürriyet'in Newsweek dergisinden aktardığı habere göre, kalp hastalığından muzdarip olduğu iddia edilen ve Mısır'ın turizm merkezi Şarm el Şeyh'te bulunan piramit şeklindeki otelin başkanlık süitinde nekahet dönemini sürdüren Mübarek, paralarına o kadar da uzak olmayabilir.
Batılı diplomatlar ve polis yetkilileri Newsweek'e yaptıkları açıklamalarda Mübarek ailesinin birçok gizli varlığının Şarm el Şeyh'te olduğunu söyledi.
Çok yakın bir zamana kadar Mısır'da görev yapan Avrupalı bir diplomat, "Mübarek ailesinin, özellikle de oğullarının, doğrudan ya da dolaylı olarak, yasal olarak ya da yasadışı bir biçimde Şarm el Şeyh'teki ekonomik patlamanın karını paylaştığından emin olabilirsiniz. Buradaki mal varlığının çoğu Mübarek ailesinin yakınlarının elinde" dedi.
Savcılar soruşturmaya henüz başlamış olsa da ellerinde incelenecek çok fazla belge bulunuyor – bunların en başında da Mübarek hükümetinin neredeyse her gün kendi dostlarına bazı kazançlı anlaşmalar sağladığını gösteren belgeler yer alıyor. Müfettişler, özellikle Mübarek'in en yakın arkadaşı olarak nitelendirilen bir kişinin sahibi olduğu şirketin İsrail'le yürüttüğü milyarlarca dolarlık doğalgaz anlaşmasına odaklanıyor.
İktidarının son yıllarında zamanının büyük bir çoğunluğunu toz duman içindeki Kahire'dense güneşli Şarm el Şeyh'te geçirmeyi tercih eden 82 yaşındaki Mübarek, iktidarı sona erdikten sonra tamamen bu şehre yerleşti. Yıllar boyunca Şarm el Şeyh'teki evini deniz kıyısında geniş bir villaya dönüştürdü. Mübarek'in en yakın komşusu da Usame bin Ladin'in üvey kardeşi ve ailenin milyarlarca dolarlık inşaat servetinin sahibi Bekir bin Ladin oldu.
Sina Yarımadası, 1982'de imzalanan Camp David anlaşmasıyla İsrail'den Mısır'a geçtiğinde, "Şarm" üç küçük İsrail oteli ve bir restorandan oluşan bir balıkçı kasabasıydı. Mübarek hükümeti Sina'da turizmin geliştirilmesini bir ekonomik öncelik haline getirdi. Bugün şehirde büyük bir çoğunluğu Mübarek'in yakın dostlarına ait neredeyse 200 otel ve tatil köyü bulunuyor.
Şehre her yıl çoğunluğu Avrupa'dan binlerce turist geliyor. Batılı diplomatlar Mübarek'in sürgüne gidişinden bu yana fiziksel ve ruhsal açıdan sağlık durumunu takip etmenin zorlaştığını, ancak eski liderin ağır bir depresyon geçirdiği ve intihara meyilli olduğu yönünde tutarlı raporlar geldiğini söyledi. Hatta Mübarek'in şu an yaşadığı kalp hastalığı için ilaç almayı reddettiği de belirtildi.
Devrildikten sonra yaptığı ilk kamu açıklamasını Mübarek bu ay içinde yaptı. Banttan yayınlanan duygusal konuşmada Mübarek, 30 yıllık iktidarı süresince büyük bir servet biriktirmediğini savundu. Hayatında açtırdığı tek banka hesabının bir Mısır bankasında olduğunu öne süren Mübarek, "Hem ben hem de ailem, hakkımızdaki bu adil olmayan kampanyadan ve ünümü karalamak için ortaya atılan çok yara aldık ve almaya da devam ediyoruz" dedi.
Mısır basınında yer alan haberlerde, Mübarek'in oğulları Cemal ve Alaa'nın babalarının iktidarı terk etmesinden bu yana gırtlak gırtlağa olduğu ve ailenin kötü imajı yüzünden birbirlerini suçladıkları ifade edildi.
HÜSEYİN SALİM MERCEK ALTINDA
Savcılar bugün Mübarek'in Şarm el Şeyh'teki müteahhitlerle, özellikle de 1980'lerde Mısır gizli servisi için çalışan ve Mübarek'in en yakın arkadaşlarından biri olan işadamı Hüseyin Salim'e odaklanıyor. Sina'nın güneyine yatırım yapan ilk isimlerden biri olduğu için "Şarm el Şeyh'in babası" olarak bilinen Salim'in yeri bilinmiyor. Dahası hakkında küresel silah kaçakçılığı piyasasının önde gelen isimlerinden biri olduğu şeklinde iddialar bulunuyor.
Mübarek'in devrilmesinden birkaç gün önce Salim'in önce Dubai'ye oradan da İsviçre'ye kaçtığı iddia edildi. El Ahram gazetesi geçen ay, Salim'in Mısır'daki şahsi varlıklarının yolsuzluk iddialarıyla dondurulduğunu bildirdi.
Mısır'daki gelişmeleri yakından takip eden iki Batılı diplomat, adlarının gizli tutulması kaydıyla yaptıkları açıklamalarda Mübarek hükümetinin Şarm el Şeyh'teki devlet arazilerini Salim gibi işadamlarına çok düşük fiyatlarla sattığını söyledi.