Uyuşturucu ticaretinin yeni güzergahı Suriye
Suriye'de yaşanan iç savaşla birlikte sınır kontrolünün yok olması ülkeyi uyuşturucu ticareti için bir merkez ve kavşak noktası haline getirdi

Dünya Bülteni/Haber Merkezi
Yaşanan iç savaş ve otorite boşluğu Suriye'yi uyuşturucu ticareti ve trafiğinin yoğun olduğu bir ülke haline getirdi. Suriye'de bol miktarda uyuşturucu üretildiği ve dışarıya satıldığı ifade ediliyor.
Suriye'de yaklaşık 3 yıldan beri devam eden iç savaş ülkeyi bir otoritesizliğe ve büyük bir toplumsal travmaya sürüklemiş durumda. Ülkede oluşan bu otorite boşluğundan faydalanan uyuşturucu üreticileri ve satıcılarının Suriye'yi bir uyuşturucu merkezi haline getirdiği ifade ediliyor.
Uyuşturucuyla mücadele eden uluslararsı kuruluşlardan yapılan açıklamalarda, Captagon adıyla bilinen uyuşturucu hapın Suriye'de çok sayıda üretilmeye başlandığı ve bunun büyük kısmının bölge ülkelerine satıldığı ifade ediliyor. Captagon, insanın sinir sistemi ve kan basıncı üzerinde yaptığı değişikliklerle öne çıkan bir uyuşturucu haptır.
Bu hapın kullanılması ve satılması kesinlikle yasaklanmış olmasına rağmen özellikle Afrika ülkelerinde yaygın olarak bulunduğu ve ticaretinin yapıldığı ifade ediliyor. Batı ülkelerinde çok yaygın olmayan bu hapın en çok üretildiği ülkelerin başında Suriye geliyor.
Birleşik Devletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi verilerine göre, Suriye'de uyuşturucu ticaretinden yılda yüzlerce milyon dolar para elde edildiği ve bu paranın büyük kısmının silahlanma için kullanıldığı ifade ediliyor.
Suriye'deki uyuşturucu ticaretini hangi grubun ya da gücün kullandığı ise belirtilmiyor.