CHP örgütlerinde 'sancılı değişim' başlıyor
CHP yönetimi uzun süredir parti içinde büyük değişiklikler planlıyor. Özellikle örgütlerde radikal değişim öngörülüyor. Dün biten il kongrelerinden sonra değişimin ilk adımı atıldı. Değişime parti içinden itirazlar da var. Bazı vekiller, yönetimin, başarısızlığını tabana mal etmeye çalıştığını savunuyor

Dünya Bülteni/ Haber Merkezi
1 Kasım seçiminin ardından olağan kurultay sürecine kilitlenen CHP’de, ilçe kongreleri dün son buldu. Hafta içinde başlayacak il kongreleri ise 3 Ocak tarihinde bitecek. CHP, 16-17 Ocak’ta olağan büyük kurultayını delegelerini yenileyerek gerçekleştirecek. Partideki yenilenme hareketi, delegeler, il ve ilçe başkanlarıyla sınırlı kalmayacak.
CHP İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın, 1 Kasım seçimlerinden sonra yaptığı açıklamada, "Bu örgüt yapısıyla buraya kadar" diyerek örgütte değişimin şart olduğunu vurgulamıştı.
Karayalçın, "Programımız vardır, ona göre tartışır uygularız. Bu örgüt yapısı ile gelebileceğimiz yerin sınırına geldik. Bir türlü ilerlemiyor, sıçrayamıyoruz. Bu yapıyı değiştirmeli, ne yapacağımızı ciddi biçimde gözden geçirmeliyiz. İstanbul'da geçen yıl 230 bin kayıtlı üyemiz vardı. Bu seçimde, kadınlarımız, gençlerimiz maalesef yoktu. Şimdi yapmamız gereken örgüt yapısını değiştirmek olmalı." demişti.
DEĞİŞİM BAŞLIYOR
Yaklaşık 3 yıldır kurultay yapılmaması nedeniyle aynı ekiple çalışan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, partinin vitrini olarak görülen parti meclisinde (PM) radikal değişikliklere gitmeyi planladığı belirtiliyor. CHP Lideri’nin, kurultayın ardından merkez yürütme kurulunda da (MYK) köklü değişiklik yapmasına kesin gözüyle bakılıyor. Birkaç isim dışında tüm üyelerin değişebileceği konuşuluyor.
YENİ MODEL YENİ TÜZÜK
Habertürk'ün haberine göre partide asıl değişim, olağan kurultayın ardından 2016’nın ortalarında toplanması planlanan tüzük ve program kurultayıyla yaşanacak. Tüzük değişikliğiyle, örgütlenme modelinden partinin en üst karar organlarına kadar, her şey yeniden yapılandırılacak. Yeni tüzükte, şu anda 60 üyesi bulunan PM’nin üye sayısının 40-42’ye, 17 üyesi bulunan MYK üye sayısının da 10-12’ye düşürülmesi hedefleniyor.
SİL BAŞTAN
Değişim rüzgârından örgütler de payını alacak. Partide, örgüt yapılanması sil baştan yenilenecek. Aktif-pasif üyelik sistemi daha etkin kullanılacak. Seçimlerde başarısız olan teşkilatların görevden uzaklaştırılmaları ve partiye yeni üyelikler kolaylaştırılacak.
DEĞİŞİME DEVAM
CHP’deki değişim sadece vitrin ve tüzük değişikliği ile sınırlı kalmayacak. Program kurultayıyla, parti programı da yeniden yazılacak. Kılıçdaroğlu döneminde başlayan değişim sürecinin, yeni programa yansıtılması öngörülüyor. Program değişikliğinde, “CHP’nin, siyasi yelpazenin neresinde durduğuna” ilişkin ideolojik tartışmalara da yanıt verilecek.
PARTİ İÇİNDEN İTİRAZ
CHP’nin Beylikdüzü İlçe Kongresi'nde konuşan CHP Milletvekili İlhan Cihaner, "Örgüt değişmeli" tartışmasına değindi. Cihaner, “Seçimler sonrası örgüt değişmeli diye dillerde dolaşan çok tehlikeli söylem var” diyerek CHP yönetimini hedef aldı. Seçimlerdeki başarısızlığın örgüte mal edildiğini ifade eden Cihaner, “Başarısız politikaların sahipleri başarısızlıkların örgütlerin üzerine atarak politikalarını devam ettirirler” diye konuştu.
PARTİDEN EĞİTİM AÇIKLAMASI
Tartışmalar devam ederken CHP'den bir açıklama geldi. Açıklamada, CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyhan Erdoğdu'nun koordinatörlüğünde, il, ilçe, kadın ve gençlik kolları yönetimleri için "Yönetici Eğitimi" programı hazırlandığı belirtildi.
CHP Basın Biriminden yapılan yazılı açıklamaya göre, pilot uygulama kapsamında ilk eğitim Bursa'nın Gemlik İlçe Yönetimine veriliyor.
Erdoğdu açıklamada, üyelere verilen "Üyelerin Temel Siyasi Eğitimi Programı"nın sürdüğünü ancak bugüne kadar örgüt yöneticileri için ayrı bir çalışma yapılmadığını hatırlattı.
Yönetici Eğitimi Programıyla, örgüt yöneticilerinin becerilerini geliştirmeyi hedeflediklerini belirten Erdoğdu, 2 gün sürecek eğitimin, "Liderlik ve yönetim", "İletişim", "Etkin ekip ve proje yönetimi", "Tüzük ve yönetmeliklere bağlı görev ve yetkiler", "Toplantı yönetimi", "İntranet ve CHPnet", "Sandık çevresi örgütlenmesi ve seçmenle iletişim", "Parti içi eğitim" ve "Dünden bugüne Cumhuriyet Halk Partisi" derslerini kapsadığını belirtti.
Gemlik'te yaptıkları pilot çalışmada, ilçe yönetiminden çok olumlu geri bildirimler aldıklarını kaydeden Erdoğdu, içeriklerini güncelleyerek eğitimleri sürdüreceklerini ifade etti.