PKK ve BDP'yi ele veren açıklamalar

PKK ve BDP de ikinci aşamanın örgütün çekilmesinden sonra başlayacağını defalarca açıklamışlardı; ancak son dönemlerde örgütün çekilmediği bilindiği halde ısrarla ikinci aşamaya geçilmesini isteyen PKK ve BDP'nin bu tavrı "Ne olduysa Gezi'den sonra oldu" yorumlarına neden oldu

Politika 19.07.2013, 15:27 19.07.2013, 15:49
PKK ve BDP'yi ele veren açıklamalar

Dünya Bülteni /Haber Merkezi

Devlet ile İmralı arasında başlayan Çözüm Süreci konusunda gelinen noktada tıkanma tartışmaları yaşanıyor. taraflar birbirlerini suçluyor. Ancak, şu ana kadar yapılan açıklamalar ve atılan adımlar, BDP ve PKK'nın ilk gün yaptıkları açıklamaların arkasında durmadıklarını gösteriyor.

Çözüm sürecinin üç aşamadan oluştuğu konusunda taraflar hemfikir.  Ama hangi aşamada oldunduğu konusunda farklı görüşler var. BDP ve PKK tarafı ısrarla birinci aşamanın bittiğini, ikinci aşamanın başladığını; örgütün kendi üzerine düşen adımları attığını ancak hükümetin söz verdiği adımları atmadığını savunuyor. Hükümet ise birinci aşamanın henüz bitmediğini, birinci aşamanın bitmesi için örgütün tamamen sınırdışına çekilmesi gerektiğini belirtiyor. Hatta Başbakan Erdoğan, birinci aşamanın bitmediğini belirtmek için "Örgütün yüzde 85'i hala sınırı terk etmedi" diye açıklama yapmıştı. Erdoğan'ın bu açıklamalarını Karayılan'ın Öcalan'a gönderdiği son mektup da doğruluyor. Karayılan o mektubunda örgütün yüzde 30'una yakınının sınırdışına çıktığını belirtiyor.

PKK ve BDP de ikinci aşamanın örgütün çekilmesinden sonra başlayacağını defalarca açıklamışlardı; ancak son dönemlerde örgütün çekilmediği bilindiği halde ısrarla ikinci aşamaya geçilmesini isteyen PKK ve BDP'nin bu tavrı herkesi şaşırtıyor.

Akşam Gazetesi'nden Kurtuluş Tayiz, PKK ile BDP'nin üç ayaklı Çözüm Süreci'nin birinci aşamasının bitmesi için örgütün çekilmesi gerektiğini defalarca açıkladığını bugünkü köşesinde hatırlattı.

AHMET TÜRK 'ÇEKİLME HAZİRAN'DA BİTECEK' DEMİŞTİ

21 Haziran 2013 Cuma günü Ahmet Türk, T24.Com sitesine yaptığı açıklamada birinci aşamanın bitme şartlarından biri olan örgütün geri çekilmesinin o hafta biteceğini söylemişti. Türk, o açıklamasında şunları söylemişti:  'Hükümetin ya da Başbakan'ın barış sürecini 'buruşturup attığını' ya da 'bu hükümetle barış olamaz' sözlerini şu aşamada gerçekçi bulmuyoruz. Henüz öyle bir noktada değiliz. Haziran sonuna kadar PKK gerillalarının sınır dışına çıkması tamamlanacak. 2. aşamaya geçildi. 4-5 aydır cenaze gelmiyor. Bu aşamada sorunun çözümü için demokratik adımların bir an önce atılması gerekiyor. Ancak, hükümet henüz bu adımları atmıyor. Bu, bizde kaygı uyandırıyor"

KARAYILAN: ÇEKİLME BİTERSE İKİNCİ AŞAMA BAŞLAR

Murat Karayılan, 29. 04 2013 tarihinde Fırat Haber Ajansı'nda yer alan haberde, çekilme bitmeden ikinci aşamaya geçilmeyeceği yönündeki açıklaması şöyle:

"Bizimle İmralı arasında BDP heyetinin gidiş gelişleri oldu. Mektuplar gidip geldi. Bunların üzerine biz bir sonuca ulaştık. Süreç üç aşamadan oluşuyor. Birinci aşama ateşkes ve güçlerimizin geri çekilmesidir. İkici aşama ise Türk devleti ve hükümetin sorumluluklarını yerine getirmesidir. Üçüncü aşama normalleşme ve özgürleşme sürecidir. (...) Bu bilinsin ki bu geri çekilmeyi tamamlarsak ikinci aşama başlayacak."

DEMİRTAŞ DA AYNI ŞEYLERİ SÖYLEMİŞ

Murat Karayılan'ın yanı sıra BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş da bu konuda kamuoyunu aydınlatmış.
15 Nisan 2013 tarihinde Reuters Haber Ajansı'na konuşan BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş da geri çekilmenin birinci aşamada tamamlanması gerektiğini vurguluyor. İşte Demirtaş'ın o açıklaması: "Çözüm süreci için üç aşamalı bir plandan söz edilebilir. Geri çekilme, bu planın birinci aşamasını oluşturuyor; çekilme sorunsuz tamamlanırsa ikinci aşamaya sonbaharda geçilmesi planlanıyor."

Kurtuluş Tayiz'e göre, BDP ve PKK, Gezi olaylarından sonra tamamen tavır değişikliğine girdi. Tayiz, "Ne olduysa Gezi'den sonra oldu. Kürt tarafı birden ağız değiştirdi. Israrla birinci aşamanın çoktan bittiğini, ikinci aşamanın başladığını, fakat hükümetin plana sadık kalmadığını iddia etmeye başladılar." diyor.

Tayiz, bu durumu şöyle yorumluyor:
Beyaz Türklerin ve liberallerin Gezi olaylarıyla birlikte "Hükümet sizi kandırıyor, oyalıyor, niye çekiliyorsunuz" türünden geliştirdiği düşük yoğunluklu psikolojik harekâtın Kürt siyasetçiler üzerinde etkili olduğunu sanıyorum.

 

 

Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Türkiye İsveç'in NATO üyeliğine onay vermeli mi?