Türk: Kürtler devlet değil, kardeşlik istiyor

Kürtler'in "kardeşlik" kelimesinden bıktığını iddia edenlerin aksine Ahmet Türk, "Kürtler ayrı bir devlet değil kardeşlik istiyor" dedi

Politika 21.01.2013, 16:33 21.01.2013, 16:46
Türk: Kürtler devlet değil, kardeşlik istiyor

Dünya Bülteni /Haber Merkezi

Kürt sorununun çözümü için başlatılan İmralı sürecinin kilit isimlerinden Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk, son görüşmelerin, Habur ve Oslo'dan çok farklı olduğunu söyledi.

Zaman gazetesine konuşan Ahmet Türk, artık hem devletin hem de PKK'nın politikalarını gözden geçirmesi gerektiğinin altını çizerek "Muhataplar demokratik refleks ve yöntemlerle çözüm için çaba göstermeli. PKK'nın 30 yıllık çatışmadan sonra sürecin siyasi bir meseleye dönüştürülerek çözülmesi konusunda yeni bir yaklaşım göstermesi gerekir." dedi. . Kürtlerin ayrı bir devlet talebi olmadığını vurgulayan Türk, "Bugün baktığımızda Kürtler ayrılma değil ortak, adil, eşit bir yaşamı esas alıyor. Eğer doğru değerlendirilirse bu aslında sorunun çözümünü büyük oranda sağlıyor." görüşünü dile getirdi.

Kürt siyasetinin en önemli isimlerinden biri olarak kabul edilen Ahmet Türk, İmralı görüşmeleriyle başlayan son barış sürecini çok farklı gördüğünü aktardı.

Ona göre bu kez toplum barışa çok daha hazır. Süreç şeffaf yürütülüyor. Halk süreç hakkında bilgi sahibi. Bir görüşmenin yapıldığı, bir niyetin ortaya çıktığını halkın bilmesinin önemli olduğunu kaydeden Türk, "Bakıyoruz ki, toplumun büyük çoğunluğu olumlu tepki veriyor. Kanın ve şiddetin bitmesi, sorunların demokratik çerçevede çözülmesi için güçlü bir iradenin ve desteğin olduğunu görüyoruz. Bu bana umut veriyor." ifadelerini kullandı.

Taleplerin olgunlaşmasıyla çözüm sürecinin de olgunlaştığını anlatan Türk, şöyle konuştu: "Taleplere baktığımızda, tarihî bir geçmişi olan Türkleri ve Kürtleri kucaklaştırmaya yönelik bir siyaset mantığının esas alınması noktasında bir refleks gelişiyor. Kürtler bu dönemde bir ulus devlet yaratmaktan çok halkların birlikte yaşaması refleksini gösteriyor. Bu çözüm için önemli bir şans. Bölme yerine adil, eşit birleşme. Zaten geçmişe baktığımız zaman, bin yıldır bizi birlikte tutan neden din ve tarihî dayanışmadır. İslâmiyeti, dini ve birlikte geçmişte ortak bir mücadele sergilenmiş alanları kapatırsanız ne Türklük kalır ne Kürtlük. Kürtlerin devlet olma hakkı var ama etnik milliyetçiliğin yürütüldüğü, mezhep çatışmalarının olduğu bir coğrafyada ulus devlet mantığı yerine halkların kardeşliği ve eşit şartlarda yaşamasının halklar açısından çok daha önemli olduğunu düşünüyoruz. Bugün baktığımızda Kürtler ayrılma değil ortak, adil, eşit bir yaşamı esas alıyor. Bu aslında sorunun çözümünü büyük oranda sağlıyor, eğer doğru değerlendirilirse."

Kürt sorununun çözümü adına oluşan olumlu havanın barış için çok önemli bir fırsat olduğunu belirten Ahmet Türk, "Bu fırsat kaçarsa, benim gibi barışçıl insanlar bile artık barıştan söz edemeyebilir. Halk diyecek ki: 'Kaç sefer dediniz, demek ki barış istenmiyor..' Belki uzun süre insanlar barış kelimesini kullanamayacak. En büyük tehlike de bu. Umutlar bitebilir." uyarısında bulundu.

Yorumlar (1)
yavuz 11 yıl önce
gereken güzel bir aciklama,toplumun her ferdi tarafindan dile getirilmesi gereken bir aciklama,Syn.Ahmet Türk Agabeyim,ben de Kardeslik ve Hukukumuzun bu dünya var oldukca sürsün diye allahima duva ediyorum, ve ben irk olarak bir Türk degilim bir tarafi dili asimilasyona ugramis Karadenizli ve bir tarafi Kafkas olan bir kardesinizim.
Günün Anketi Tümü
Türkiye İsveç'in NATO üyeliğine onay vermeli mi?