banner39

Yeni bir 367 denemesi: Erdoğan aday olamaz!

MHP Milletvekili Halaçoğlu, Başbakan Erdoğan'ın 4 yıllık fakülte mezunu olmadığını iddia ederek cumhurbaşkanı adayı olamayacağını savundu. Resmi belgelere göre Erdoğan 4 yıllık fakülte mezunu...

Politika 24.04.2014, 15:14 24.04.2014, 17:11
Yeni bir 367 denemesi: Erdoğan aday olamaz!

Dünya Bülteni/ Haber Merkezi

MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın okuduğu İktisadi ve İdari Bilimler Akademisi'nin üç yıllık olduğunu, dolayısıyla Anayasa'ya göre Cumhurbaşkanı adayı olamayacağını iddia etti.

TBMM'de düzenlediği basın toplantısı sırasında bir gazetecinin sorusu üzerine, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın okuduğu İktisadi ve İdari Bilimler Akademisi'nin, o dönmede üç yıllık olduğunu savunan Halaçoğlu, "Dolayısıyla Başbakan Erdoğan Anayasa'ya göre Cumhurbaşkanı adayı olamaz" iddiasında bulundu.  Bu okulun 1980'den sonra fakülte haline geldiğini ifade eden Halaçoğlu, "4 yıllıksa Başbakan açıklasın, diplomasını göstersin" diye konuştu.  Halaçoğlu, bu okulda yangın çıktığı için bütün belgelerin yok olduğunu, sonradan başvuranlara diploma verildiğini kaydetti.

LİSANS MEZUNU

Başbakan Erdoğan'ın TBMM'deki biyografi sayfasında "İktisatçı; Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesini bitirdi." yazıyor.

Erdoğan'ın eğitim bilgileriyle ilgili olarak Wikipedia'da yer alan bilgiler ise şöyle:  İlkokulu Kasımpaşa semtindeki Piyalepaşa İlkokulu'nda, liseyi ise İstanbul İmam Hatip Lisesi'nde okudu ve 1973 yılında mezun oldu. Üniversiteye girme konusundaki kısıtlamalar nedeniyle dışarıdan bitirme imtihanlarına girerek fark derslerini verdi ve Eyüp Lisesi'nden ikinci bir lise diploması aldı. Daha sonra Marmara Üniversitesi'ne bağlanarak adı Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi olarak değiştirilen Aksaray İktisadi ve Ticari İlimler Yüksek Okulu'ndan lisans derecesiyle 1981 yılında mezun oldu.

"YÜKSEK ÖĞRENİM ŞARTI"

Cumhurbaşkanı adaylığı için belirlenen şartlar arasında "Yükseköğrenim görmüş olmak" maddesi bulunuyor. Yükseköğrenim ise 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile belirlenmiş durumda. Yükseköğretim Kanunu, yüksek öğretimi ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora aşamalarına ayırarak düzenlemiş. Buna göre, iki yıllık bir programı bitirip ön lisans diploması alanları da yüksek öğrenim yapmış olarak kabul ediliyor.

2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 3. Maddesi'nde ilgili konular şöyle tanımlanıyor:

a) Yükseköğretim: Milli eğitim sistemi içinde, ortaöğretime dayalı, en az dört yarı yılı kapsayan her kademedeki eğitim öğretimin tümüdür.

d) Üniversite: Bilimsel özerkliğe ve kamu tüzelkişiliğine sahip yüksek düzeyde eğitim öğretim, bilimsel araştırma, yayın ve danışmanlık yapan; fakülte, enstitü, yüksek okul ve benzeri kuruluş ve birimlerden oluşan bir yükseköğretim kurumudur.

g) Yüksekokul: Belirli bir mesleğe yönelik eğitim öğretime ağırlık veren bir yükseköğretim kurumudur.

e) Fakülte: Yüksek düzeyde eğitim öğretim, bilimsel araştırma ve yayın yapan; kendisine birimler bağlanabilen bir yükseköğretim kurumudur.

s) Lisans: Ortaöğretime dayalı, en az sekiz yarı yıllık bir programı kapsayan bir yükseköğretimdi

Yorumlar (2)
Abdullah 9 yıl önce
MHP milletvekili Halaçoğlu beyefendi artık neye nasıl sarılacaklarını şaşırdıklarından bula bula bir mana ihtiva etmeyen bir iddiayı ortaya atmış ve iddiasını varsayım ve faraziye üzerinden hikayeleme yoluyla ispata çalışmaktadır.Halaçoğlu ve benzerleri her gün yeni bir sed inşa etmekten beri durmayacaklarına göre bize düşen tebessüm edip geçmek.Millet artık onların dedikleri gibi salak ve koyun değil aksine herşeyi en güzel bir biçimde analiz edip ona göre kararını veriyor.
Gazi üniversiteli 9 yıl önce
Halaçoğlu okuduğum üniversitede öğretim üyesiydi. Bir öğretim görevlisi profesör olarak 2 yıllık yüksekokulların yüksek öğrenim içerisinde yer aldığını MEB değil YÖK 'e bağlı olduğunu en iyi kendisinin bilmesi gerekir.
Günün Anketi Tümü
Türkiye İsveç'in NATO üyeliğine onay vermeli mi?