banner39

Sağlıkta kamu-özel ortaklığı protesto edildi

Sağlıkta kamu özel ortaklığını öngören tasarıyla ilgili olarak bazı meslek örgütleri protesto gösterisi düzenledi

Türkiye 21.11.2013, 18:23 21.02.2013, 14:58
Sağlıkta kamu-özel ortaklığı protesto edildi

Bazı meslek örgütleri, sağlıkta kamu-özel ortaklığını öngören kanun tasarını TBMM kapısı önünde protesto etti.

Türk Tabipleri Birliği, Türk Diş Hekimleri Birliği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Çalışanlarının Sözü Sendikası, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği, Türk Hemşireler Derneği, Türk Psikologlar Derneği ve Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği üyeleri, TBMM Dikmen Kapısı önünde toplandı.

Grup adına açıklama yapan SES Genel Başkanı Cetin Erdolu, ''Kamu Özel İşbirliği Modeli ile Tesis Yaptırılması, Yenilenmesi ve Hizmet Alınması Hakkında Kanun Tasarısı''na tepki gösterdi.

Tasarının sağlık hizmetini, sağlık çalışanlarının haklarını değiştireceğini ve özelleştirmenin önünü açacağını iddia eden Erdolu, tasarıdaki yöntemin bazı ülkelerde uygulandığını ve sağlık alanında felaketlere yol açan bir yöntem olduğunu ileri sürdü.

''Kamu özel ortaklığı sağlığa zararlıdır. Sağlık çalışanına da sağlık hizmeti alacak olana da zararlıdır'' diyen Erdolu, 2020 yılında dünyada bu yöntemden 7,5 trilyon dolar gelir elde etmenin hedeflendiğini savundu.

Cetin Erdolu, uluslararası tekellerin ve yerli ortaklarının, karlarını daha da artırmak için sağlık çalışanlarının sömürülmesinin yasalaştırıldığını öne sürerek, tasarıdaki üç maddenin sağlık çalışanlarının güvencesiz ücretlerine el koyulduğunu ifade etti.

Erdolu, şunları kaydetti:

''Hastaneden elde edilecek gelirleri işleten şirket aldığı halde, kirasını, her türlü damga vergisini, harçlarını ve KDV'sini devlet yani halk ödeyecek. Sağlığı, hekim ve sağlık çalışanları sağlayacak, koruyacak ama hiç söz hakları olmayacak. Tasarıdaki hükümle tüm tıbbi hizmetlerin de şirketlere devredilmesinin önü açılıyor, ihaleyi alan şirketlerin hastaneleri yönetmesine izin veriliyor. Sağlık çalışanlarının iş güvenceleri yok edilip taşeron işçisi haline dönüştürülüyor.''

Eyleme bazı CHP'li milletvekilleri de destek verdi.

 

Kaynak: AA

 

 

 

Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Türkiye İsveç'in NATO üyeliğine onay vermeli mi?