banner39

Dereceler 40'ı gördü asfalt eridi

Ege'nin bazı yörelerinde sıcaklıkları 40 dereceyi buldu. Muğla'nın bazı ilçelerinde asfaltın eridiği öğrenildi

Yurt Haberleri 09.07.2011, 15:24 09.07.2011, 16:37
Dereceler 40'ı gördü asfalt eridi

Dünya Bülteni / Haber Merkezi

Hava sıcaklığının 40 derece ölçüldüğü Muğla'da, Muğla-Aydın karayolunun bir kısmında asfalt eridi.

Muğla'da etkili olan sıcak hava günlük yaşamı olumsuz yönde etkilerken, bazı karayollarında da yüksek sıcaklık nedeniyle asfaltta erimeler gözlendi. Muğla-Aydın karayolunda asfaltın erimesi, sürücülerin güçlükle seyretmelerine neden oldu. Asfaltın eridiği noktalara karayolları ekipleri tarafından kum ve mucur döküldü.

Bu arada, Muğla Meteoroloji İstasyon Müdürlüğü yetkilileri, hava sıcaklığının 38 derece ölçüldüğünü ve 1-2 derece daha yükseliş olacağını bildirdi.

SICAK ÇARPMASINA MARUZ KALANLARA UYARILAR

Sıcakta veya güneşte olan birinde ateş, aşırı halsizlik, bayılma veya ciltte aşırı kuruma olduğu fark edilirse hemen serin ve hava akımı olan bir yere alınmalı. Giysileri çıkarılmalı, ciltten buharlaşma sağlayacak şekilde soğutulmalı. Bu nedenle vantilatör önünde cildi ıslatılabilir, soğuk su banyosu yaptırılabilir veya koltuk altı, boyun ve kalçalarına soğuk kompres uygulanabilir. Ancak alkolle soğutulmamalı. Bilinci açıksa bol su ve tuzlu ayran vermeli. Şuur bulanıklığı, havale geçirme gibi belirtiler varsa vakit geçirmeden hastaneye götürmelidir. Ateş düşürücülerin faydası yok. Hastanın soğutulması ve yeterli sıvının verilmesi önemlidir.

ÖNERİLER

* Sıcak havalarda kaybedilen su ve tuzu yerine koymak gerekli. O nedenle bol sıvı almalı, susamayı beklemeden günde en az 2-2.5 litre sıvı tüketmeye özen gösterin. Susamak vücudun su ihtiyacının bir göstergesi değil. İdrar rengi daha güvenilir bir gösterge. İdrarın koyu sarı renkte olması vücutta su eksikliğini gösterir. Yanınızda su şişesi taşıyın.
* Bol miktarda ayran tüketin.
* Alkollü ve kafeinli içeceklerden uzak durun.
* Ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçının. Sık aralıklarla ve az az, sebze ve meyve ağırlıklı beslenin.
* Dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden kaçının. Çabuk bozulma riski olan besinler (et, yumurta, süt, balık) açıkta bekletilmemeli.
* Açık renkli, pamuk ya da keten gibi kumaştan yapılmış, bol ve rahat giysiler tercih edin. Sentetik kumaştan giysiler ciltten buharlaşmaya izin vermediğinden hissedilen sıcağı artırır. Dışarı çıkarken geniş kenarlı şapka, şemsiye, uygun güneş gözlüğü kullanılmalı.
* Güneşin dik geldiği günün en sıcak saatlerinde (10.00-16.00) mecbur kalınmadıkça dışarı çıkmayın. Bu saatlerde denize, havuza girmeyin, güneşlenmeyin. Dışarıda spor ve yürüyüş yapmayın. Bronzlaşmak için güneşin altında saatlerce yatmayın.
* Sabah ve ikindi saatlerinde bile güneşten koruyucu krem kullanın ve kısa sürelerle güneşlenin.

Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Türkiye İsveç'in NATO üyeliğine onay vermeli mi?